Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poprvé u moře

20. 7. 2014

 No, když už mám ten web, tak jsem se rozhodla, že také postupně zveřejním pár svých krátkých humorných povídek. První vznikla v době před více než třemi roky a je takovou humornou vzpomínkou na naši první dovolenou v Chorvatsku (ne vše, co je napsané v povídce se skutečně stalo, nicméně něco ano ):

 

Poprvé u moře

Aneb

Jak (ne)prožít dovolenou snů v Chorvatsku

 

(Chystáte se poprvé k moři a nevíte si rady s nástrahami ciziny? Pak stačí jen pozorně číst a veškeré komplikace se vám vyhnou)

 

Pokud cestujete do Chorvatska není třeba si rezervovat hotel. Zaručujeme vám, že vždy nějaký hotel oceněný hvězdičkami najdete (v podstatě záleží jen na vaší odolnosti vůči krysám, lezoucímu hmyzu,absenci dveří apod.).

   Naopak velmi důležité je dobře si promyslet, co si s sebou zabalíte. I u moře bývá občas chladno, doporučujeme si tedy s sebou vzít zimní bundy, kulichy, šály, palčáky a popřípadě šponovky. Velmi výhodné je také zabalit si lyže nebo sáňky. Zimomřivější z nás si musí přibalit péřové duchny či polštáře navíc (naopak nedoporučujeme přibalovat televizory, hi-fi věže, zesilovače, počítače či dokonce postele). Důležité je pamatovat si, že s vyšším počtem věcí zabalených se úměrně snižuje riziko absence některé ze životně důležitých věcí, například peněz. Věci si ukládejte nejlépe do lodních kufrů (tento způsob balení je vhodný zejména pro vlastníky automobilů typu wolgswagen brouk nevlastnící střešní zahrádku“), Pokud tedy máte již sbaleno, naposledy si překontrolujte seznam, zda vám skutečně nic nechybí (náš typ je přibalit třeba stolní fotbal nebo kulečník – pro případ, že byste zůstali stát v koloně).

Nyní vám tedy jen zbývá vyrazit – doporučujeme zjistit si, kdy je dopravní špička a vyrazit tak, abyste ji rozhodně stihli. Cesta sice trvá déle, ale užijete si krajinu kolem sebe (pokud již stojíte v kloně před Chorvatskými tunely, jistě oceňujete náš typ na zabalení stolního fotbalu, či kulečníku).

   Dorazili jste již na místo a máte domluvený hotel? Jistě vás tedy překvapuje hodnota, kterou ukazuje váš teploměr. Nepropadejte panice a neprodleně se přesuňte do svého pokoje  (konkrétně do lednice) a nevycházejte z něj dokud se nesetmí a teplota vzduchu trochu neopadne (nebo dokud se nepřižene bouřka). Nyní vám již doporučujeme vyrazit k moři – jen byste si s sebou měli vzít baterku a pinzetu. Jelikož je nyní tma, nemusíte se zaobírat takovými zbytečnými maličkostmi, jako jsou například plavky. Prostě se svlékněte a vyrazte do vody. Určitě byste si měli pořádně loknout mořské vody a pocítit tak na vlastní kůži rozkoš koncentrovaného solného roztoku. Můžete se volně procházet po mořském dnu a nemusíte si vůbec dělat starosti s tím, že by tu mohli být ježci (pravděpodobně tam jsou, ale to stejně nejlépe poznáte sami).

 

   Pokud jste se již dobelhali na pláž a našli jste ve tmě pinzetu, je načase začít vytahovat z chodidla (popřípadě z chodidel) bodliny a poté bezpodmínečně navštívit místního lékaře, aby vám rány vydezinfikoval a ovázal. Jestli jste už také zjistili, že se do konce pobytu (tedy do konce týdne) nedostanete k moři, neboť by se vám podebraly rány po bodlinách, je tu ještě náš horký typ který vám umožní prodloužit pobyt v Chorvatsku až na dva měsíce. Je ověřený a zcela bezpečný – jen je třeba připravit si k ruce průkaz zdravotní pojišťovny a také si zjistit která medúza vyskytující se u pobřeží je nejjedovatější. A pak už vám snad jen můžeme popřát dobrou chuť.