Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šaty vrcholně gotické (2.pol. 14.stol.)

4. 8. 2014

 Nuže tedy – bída naučila Dalibora housti a mne pro změnu – (částečně) šít ve velkém J. Ale vezmeme to pěkně popořadě – nouze a nutnost dohnaly Orisay (ano, už o sobě píši ve třetí osobě… První známka šílenství? J) k tomu, aby spáchala šatečky ve velkém měřítku – tedy konkrétně šaty gotické, hodící se ke skupinovým kostýmům. A jelikož jsem datovala výstroj našich pánů (horko těžko – na historii se očividně v této skupině nikdy moc nehledělo) do 14.stol. – přesněji na přelom, spíše do druhé poloviny věku, začala jsem štrachat a prohledávat všechny možné a nemožné zdroje a po více než dvou letech jsem se konečně rozhodla spáchat šaty.

  Nakonec jsem zvolila cotte, surcotte a jako pokrývku hlavy – gepent s barbettem a závojem. Předně upřesním, že jsem si vědoma, že k tomuto typu kostýmu by se hodila spíše jiná ozdoba (pokrývka) hlavy, nicméně to vím teď, a kostým už nějakou tu dobu mám – navíc se mi gepent tak, jak je, líbí, tož si ho nějakou dobu ještě ponechám (nejspíše do doby, než se znovu pokusím o kostým, ale tentokrát o „high level“ J). Kostým je můj maximální pokus (v rámci finančních a časových možností) o to slavné a tolikrát omílané KM („koukatelné minimum“ – pro neznalé – to je to, o co se minimálně snažit, aby člověk mohl tvrdit, že prezentuje určitou dobu, a nepropadal se při tom hanbou do země J). Šaty jsem ušila ve spolupráci s místní velice šikovnou švadlenkou (takříkajíc mi vedla ruku) – veškeré zdobení na něm (výšivka na cotte, zdobení surcotte a gepentu – včetně závoje) je moje dílo J. Šaty jsou dvoudílné a patří k nim ještě spodní košilka (zde nenafocená, neb jsem ji šila úplně sama, a ačkoli mi sedí a účel plní, nerada bych ji veřejně prezentovala – párkrát mi totiž „ujela“ ruka J) ušitá z hedvábí (nosím ji však jen v případech nouze (viz. níže). Šaty doplňuje opasek, křížek na krk a gotické kožené botky.

 

  Spodní šaty (cotte) jsou ušity ze „starorůžové“ (alespoň to prodejce tvrdil) 100% bavlny – hedvábí či len by se hodil lépe, ale to je čistě proto, že moc jiných materiálů na sobě dlouho nesnesu L. A na dolní části rukávů má našit pruh modrého brokátu coby zdobení (rukávy mají falešné zapínaní na zlacené knoflíčky). Výšivka (s motivem květů) je vyšita zlatou a třemi druhy modrých nití. Šaty jsou ušity podle dobového střihu (inspirace viz. Kostym.cz) a zapínají se vzadu (původně na zip, nyní – v rámci větší dobovosti – na šměrování).

 

cotte.jpg

 Svrchní šaty (surcotte) jsou vyrobeny z modrého umělého brokátu (protože hedvábný brokát si fakt nemůžu dovolit L), na lemech má našit černou sametku a ta je pošita filigrány, perlami a muglemi.

surcotte.jpg

 Gepent je též vyroben z modrého brokátu a je ozdoben čelenkou, perlami a závojem.

 

gepent.jpg

  A zde foto, jak to vypadá vše dohromady, na vhodném pozadí a s vhodným „spolumodelem“J:

 

saty-vrcholna-gotika.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Šaty vrcholná gotika