Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavnosti Mettarë a Yestarë s Riëlem

27. 2. 2015

Slavnosti Mettarë (poslední den roku) a Yestarë (první den roku) jsou, tedy před enyal yávië a enyal tuilë, tou nejdůležitější slavností, a to nejen pro všechny elfy z Lossëmaru. Jak již jejich název vypovídá, jedná se o oslavu konce starého roku a začátku roku nového. Trvají bez ustání tři dny a tři noci (ve většině případů – pokud se totiž v kalendáři objeví 29. únor, jsou oslavy čtyřdenní, což mnozí jen vítají J) a oslavy jako takové oficiálně začínají 27. února a končí 1. března (vím, dle našich tradic by měla být oslava umístěna na 30. prosince až 1. ledna; ovšem – elfové na to mají jiný názor J. A tak jejich starý rok končí posledními dny posledního zimního měsíce a nový rok tak začíná prvním dnem prvního jarního měsíce J). Přirozeně, že se v Lossëmaru slaví více, než jen tři výše jmenované oslavy (kupříkladu slunovrat aj.); ovšem já představuji pouze ty, jichž se účastní Riël osobně (respektive ty, na než je „přijit J). A protože Rilyel Aranionel nevyhledává přespřílišnou pozornost, přejdu již na fotky jeho slavnostní róby (ano, opět příležitost, při které se nevyhne slavnostnímu rouchu a koruně J):

 

  Slavnosti začínají 27. února a všichni, kteří se jich účastní, již za brzkého úsvitu oblékají slavnostnější roucha a tuniky (Riël i jemnou čelenku z malých stříbrných lístků):

 

riel-mettare-01.jpg

 

  S tím, jak se blíží večerní hodiny, doplňují se róby například plášti a složitějšími čelenkami:

 

riel-mettare-02a.jpg

 

  Večery patří dobré zábavě, tanci a hudbě (Riël bravurně hraje na lyru):

 

riel-mettare-03a.jpg  riel-mettare-04a.jpg riel-mettare-04b.jpg

 

  V pozdních večerních/ranních hodinách se zábava přesouvá do soukromějších místností – Riël se většinou zdržuje s ostatními kapitány vojska, kdy může konečně (alespoň na chvíli) odložit korunu ze stříbrného listoví. Kromě hudby se vyprávějí staré příběhy a popíjí se vybraná vína:

 

riel-mettare-05.jpg

 

  Teprve k ránu je příležitost alespoň na chvíli se uložit ke spánku:

 

riel-mettare-06.jpg riel-mettare-07.jpg riel-mettare-08.jpg riel-mettare-09.jpg riel-mettare-10.jpg

 

  A nakonec technické poznámky J: Tunika je vyrobena z tmavomodrého polohedvábného plátna, vyšita stříbrnou nití do elfských motivů a u krku je výstřih zdoben stříbrnými lístky. Plášť jsem vytvořila z modrého umělého brokátu, taktéž ozdobeného stříbrnými lístky. Čelenka i koruna jsou vyrobeny z drátků a ozdobeny stříbrnými listy (čelenka navíc černými korálky a koruna malými bílými kvítky).