Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blanka z Valois (červená cotehardie)

20. 7. 2014

 blanka-z-valois-exterier-01.jpg

Stejně jako veřejně přiznávám posedlost fantasy, tak se nestydím ani za svou lásku k historii (tu kromě šití aktivně ventiluji i scénickým šermem J).

 

  Příběh téhle červené cotehardie začal tentokrát z úplně opačné strany – tedy ne v pořadí – nápad – sehnání látky – sehnání panenky. Ale začalo to panenkou – v tomto případě úplně klasickou (teď už starší) blond barbí, kterých jsem viděla už spousty a nijak zvlášť mi k srdci nepřirostly (mají tak nějak „prázdný“ výraz), jenže u téhle tomu bylo jinak, jak jsem jí náhodou objevila na Aukru, tak mi bylo okamžitě jasné, že tohle bude moje Blanka z Valois (ať se na to dívám, jak se na to dívám, tak nejsem schopná říct, proč zrovna Blanka, nicméně to beru jako vyšší „vnuknutí“ J). Do týdne jsem jí měla doma a začalo vymýšlení róby pro českou královnu… Měla jsem vymyšleno několik verzí šatstva pro urozenou paní středoevropského situování, nicméně – všechny návrhy odletěly do… kamsi… když jsem čirou náhodou při vyklízení věcí z půdy ukořistila dlouhou sukni z jasně červeného polohedvábného sametu (ti barbaři by mi tenhle poklad snad ještě vyhodili, či co J) – a bylo jasno – Blanka bude mít cotehardii J (a zároveň se stala dalším z mých „vyvolených“ oblíbenců J).

 

  Panenka je klasická barbie z roku 1992, a opět zůstala bez úhony tak, jak byla originál, protože se mi prostě líbí J.

 

  Šaty – cotehardie (polohedvábný samet) by správně měly mít spodní košilku na ramínka (a taky ji měly, než jsem zjistila, že tělíčka panenek nemají pro středověké vrstvení oblečení pochopení, a panenka vypadá tak nějak „bachratě“; dost na tom, že šaty mají mít volnější střih J), takže košilku jsem sundala a prozatím propůjčila jiné panence…

 

  Cotehardie je (tedy v rámci možností) střižena a šita podle rekonstrukce skutečného střihu (dá se najít na www.kostym.cz) – proto jsou taky šaty panence volnější. Vepředu má falešné zapínaní na knoflíčky (zde zastoupené korálky) a rukávy cotehardie jsou do 1/3 šměrovací (skutečné zapínání šatů je zezadu na háčky a očka). Výstřih, spodní lem šatů a lem rukávů je vyšitý zlatou nití (do podoby lístků). Dále má panenka nasazeny falešné rukávy (tzv.:“pachy“) ze zlatého 100% hedvábného brokátu.

Šaty jsou dále doplněny:

-          opaskem (hnědá stuha/dno zdobné bonboniéry J)

-          křížkem na krk (též původně dno bonboniéry J)

-          gepentem („klobouček“), barbettem (stuha pod bradou), závojem ze šifonu, a zlatou obroučkou vyrobenou spletením nitě

 

-          Róba je dále doplněná gotickými střevíčky a panenka má (v rámci možností) vyroben účes tzv.: „beraní rohy“

 

Náhledy fotografií ze složky Blanka z Valois